/ 

Skupinski literarni večer LGBTQ+ z gostom Branetom Mozetičem

Tonja Jelen – LGBTQ+ – Slovenski dnevi knjige v Mariboru – Literatura, kultura in družba na portalu za književnost in mišljenje. Društvo slovenskih pisateljev.

Zahvaljujemo se vsem, ki so našo stran podprli z všečkom!

   

Špela Setničar.
Aljaž Koprivnikar.
Veronika Razpotnik.
Bengal Cafuta.
 
Slovenski dnevi knjige v Mariboru – Ko te napiše knjiga, Skupinski literarni večer LGBTQ+ z gostom Branetom Mozetičem

Letošnji Slovenski dnevi knjige v Mariboru – Ko te napiše knjiga, so potekali štiriindvajsetič. Zaradi koronarazmer jih je organizator MKC Maribor s programskim odborom tako kot lani z rednega dogajanja mesece aprila prestavil v junijski tretji teden. Živahno dogajanje s stojnic, na katerih vsako leto poteka knjižni sejem, na Grajskem trgu, kjer se čez dan na osrednjem odru dogaja raznovrstni literarni živež, se zvečer prestavi na različne lokacije tudi zunaj Maribora. Skoraj vsak večer so pomembna skupinska literarna branja, ki so vezana denimo na osrednjo tematiko festivala, določeno skupnost, ali pa založbo. Tako je mogoče videti in poslušati izbrane avtorje in avtorice, ki predstavijo predvsem svoje aktualno literarno delo, nastalo v zadnjem času.

V ponedeljek, 21. 6. 2021, je drugo leto zapored na prej omenjenem festivalu potekal skupinski literarni večer literatov in literatk skupnosti LGBTQ+. Pod letnim avditorijem Lutkovnega gledališča Maribor je dogodek združil predvsem poezijo in pravljice. Za letošnjo osrednjo temo festivala je bil zaradi samega obdobja, ki ga živimo, izbran dotik, tako da so tudi nastopajoči in nastopajoče interpretirali predvsem pesmi z ljubezensko tematiko. Verjetno pa tudi zaradi samega večera. Ta je v duhu svobode in iskrenosti pokazala tako na lepoto kot upor zoper tistim, ki jo ali želijo prepovedati ali utišati.

Čeprav je prvotni napovednik vseboval literarna imena, ki so zaradi različnih razmer in razlogov manjkala, pa je literarni večer vseeno bil izpeljan v duhu pričakovanega. Torej dobre kritične, mestoma sarkastične poezije. In seveda poezije, ki spregovori o lepoti in žaru ljubezni, erotike. Kar pa je še posebej zanimivo, pa tudi tega, da se tudi v tej skupnosti najdejo boji in pomisleki proti drugim. Prav tako ranljivim skupinam, na primer zaradi rase.

V prvem delu literarnega večera so se predstavili Aljaž Koprivnikar, Veronika Razpotnik, Bengal Cafuta, Alenka Spacal in Tom Veber, ki je tudi tokrat prevzel vlogo organizatorja tega večera. Literarni večer je potekal tudi v okviru projektov Maribor skozi rožnata očala in Mavrični junij. V Mariboru tako pomembno mesto vedno bolj dobiva literatura, ki jo ustvarja predvsem generacija mlajših pripadnikov in pripadnic skupnosti LGBTQ+. In to več kot uspešno, saj postajajo vidni tudi na različnih natečajih in literarnih projektih, na katerih sodelujejo.

Dogodek je spretno in z osebnimi anekdotami povezovala Špela Setničar, sicer tudi sama pesnica. Prav ta angažma Š. Setničar, ki ga je bilo opaziti, pa je bil še bolj izrazit v drugem delu literarnega večera. Namenjen je bil osrednjemu gostu, Branetu Mozetiču. S Špelo Setničar sta spregovorila o njegovih različnih umetniških začetkih, ki so na koncu nekako določili, da sta prevajanje in poezija osrednji polji, s katerimi se danes ukvarja Mozetič. Če je prvi del dogodka bil zasnovan predvsem v znamenju umetnosti, pa je ta del bil začinjen z veliko kritičnega pogleda na današnji čas, ki postaja vedno manj prijazen in vedno bolj oster. Predvsem do drugačnosti in svobodnega izražanja. Take polemične obravnave so vedno bolj nujne, zato so taki pogovori velik prispevek k ohranjanju kritičnega mišljenja. In vedno manjšega klozeta. Mozetič je predstavil tudi poezijo Ade Škerl, ki je živela v Mariboru s Sonjo Plaskan in s katero sta v skupnem grobu na Pobrežju. Seveda se o tem marsikdo še vedno rad spreneveda.

Mentor številnim mladim ustvarjalkam in ustvarjalcem pa kaže tudi literarno pot, ki ni lahka in se je na njej treba truditi. Prav ta osebni način intervjuja je bil pomemben vidik z bogatega avtorjevega delovanja. Mozetič je še prebiral pesmi iz svoje zbirke Sanje v drugem jeziku, ki je bila lansko leto nagrajena z Jenkovo nagrado. In čeprav založniški časi niso najboljši, je kot založnik in urednik založbe Aleph in Lambde občinstvu podelil marsikatero pesniško zbirko in antologijo.

Za glasbene vložke sta skrbeli članici dueta De Liri. Ljubezenske pesmi in harfa so literarni večer naredili še imenitnejši. Uvod v poletje je v Poletnem KGB-ju tako dokazal, kako nujna je literatura, ki govori o ranljivih, o skupnosti LGBTQ+. Čeprav govorimo o 21. stoletju.

Alenka Spacal.
Julija Bratec Veleski, De Liri.
Tom Veber.
Zala Kores, De Liri.
Brane Mozetič in Špela Setničar.
    
     
Tonja Jelen – LGBTQ+ – Slovenski dnevi knjige v Mariboru – Literatura, kultura in družba na portalu za književnost in mišljenje. Društvo slovenskih pisateljev.

drugi prispevki tega avtorja / te avtorice

O avtorju / avtorici
Tonja Jelen (roj. 1988) je pesnica in literarna kritičarka. Po mnenju strokovne žirije se je uvrstila v finale Pesniškega turnirja (2015, 2019, 2020). Izšli sta ji pesniški zbirki Pobalinka (založba Litera, 2016) in Greva, ostajava, saj sva (Kulturni center Maribor, 2020). Kot literarna urednica je pripravila zbornik Rokerji pojejo pesnike: ko pesniki pišejo rokerjem (Kulturni center Maribor, 2017). Leta 2013 je začela s prvo številko krpanke in pred kratkim uredila zbornik fanzinov Literarna krpanka (2013–2020) (Kulturni center Maribor, 2020). Povezuje literarne večere, intervjuja in piše o leposlovju.