/ 

Moj dom je točno tukaj, v Ljubljani

Sara Afzali – Neža Vilhelm –  intervju z iransko pesnico – Literatura, kultura in družba na portalu za književnost in mišljenje. Društvo slovenskih pisateljev.

Zahvaljujemo se vsem, ki so našo stran podprli z všečkom!

SaraAfzali

Pogovor s Saro Afzali, iransko pesnico, novinarko, fotografinjo in likovno umetnico, ki ustvarja v Sloveniji.

NežaVilhelm

Z njo se je pogovarjala Neža Vilhelm.

Sara, kdo si? Kdo si bila v Iranu in kdo si v Sloveniji?

Človek, ki sem bila v Iranu proti človeku, kot sem zdaj v Sloveniji … Če obstaja samo en odgovor na to vprašanje, sem ista Sara Afzali. Ženska, ki je vse življenje pisala, oblikovala in fotografirala. Umetnost in literature sta ves čas velik del mojega življenja. Včasih sem kombinirala umetnost in literaturo, da sem ustvarila novo delo. Dolgo časa sem si prizadevala ohraniti svoje ime, podpis in logotip. Lahko sem izdajala knjige, razstavljala, nastopala, pisala članke, snemala dokumentarce in fotografirala. Odkar sem prišla v Slovenijo, kjer me nihče ne pozna, pa tudi jezik je čisto drugačen, se je situacija zame popolnoma spremenila. Zdaj moram najti drugačne poti.

  

Kako je bilo odraščati v Iranu? Kako ga vidiš od daleč?

Odraščala sem v kulturni družini. Moj oče in strici so pesniki in glasbeniki. Z nami je bila vedno nekakšna manija in vitalnost ter ostaja tudi v težkih dneh. Rodila sem se leto dni pred revolucijo Islamske republike. Leto in pol po revoluciji se je začela osemletna vojna z Irakom. Lahko rečem, da sem vse otroštvo preživela v vojni. Težki in temni časi, rezultat vojne, sankcij in ekstremizma, brez barv, glasbe in veselja, ampak ne bi se rada spominjala samo tega. Spomnim se srečnih časov, ko sva z očetom hodila na kmetijo in preživljala čas med jarki in akvadukti med drevesi poleg potokov in pašnikov. Morda lahko povem, a sem večino življenja preživela v Teheranu, ki je prestolnica. Puščava, kmetija in tamkajšnja zemlja pa so me naučile poezije.

  

Kako si našla Slovenijo?

Slovenijo sem našla zaradi Dimitrija, ki je zdaj moj mož. Vanj sem se zaljubila v Iranu in sem prišla v Slovenijo, da bi lahko živela z njim. Čeprav imam rada svojo državo, družino, prijatelje, ljudi, kulturo, zgodovino, naravo, umetnost in literaturo, ampak dosegla sem to točko.

  

Si se težko prilagodila?

Ne, Slovenija se mi od začetka ni zdela nenavadna. Razloga ne poznam. Hkrati pa sem tak človek, da sprejmem situacijo in se prilagodim. Gotovo pa je, da pogosto pogrešam dom v Teheranu.

  

Kje se počutiš doma?

Točno tukaj, v Ljubljani. Dom je zame  kraj, kjer lahko počivam, berem, pišem in razmišljam. Nekakšen heideggerjanski pogled. Dom je, kjer imam knjige, zvezek in pisalo, kamero, posteljo, obleke, ki so mi všeč, in čevlje, v katerih lahko hodim.

  

Kako vidiš slovensko družbo? Se je kaj spremenila v časih, odkar si tu? Kako?

Slovenija ima izjemen potencial zaradi raznolikosti narave in zaradi svoje lokacije, leži na križišču, morda pa nima potrebne samozavesti. Potreben je čas. In nova generacija.

  

Kaj počneš v Sloveniji? Poznamo te kot pesnico. Pripravljaš kaj?

Ja, pripravljam več umetniških in literarnih projektov.

Objavo je podprl Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti.

   
Sara Afzali – Neža Vilhelm – intervju z iransko pesnico – Literatura, kultura in družba na portalu za književnost in mišljenje. Društvo slovenskih pisateljev.
O avtorju / avtorici
Sara Afzali je iranska pesnica, novinarka in likovna umetnica, ki živi in ustvarja v Sloveniji.