/ 

Državna prvakinja v slamu na Pisateljskem odru DSP

 

Jutri, v soboto 24. 11. ob 20.00 bodo na Pisateljskem odru Društva slovenskih pisateljev na Slovenskem knjižnem sejmu nastopili najboljših slovenskih slam pesniki. Poleg Eve Kokalj,  Petra Kokol Tilena Letnerja,  Nine Medved,  Aljaža Primožiča,  Barbare Tadina, Metke Zadravec in drugih, bosta nastopila tudi madžarski šampion István Pion in slovenska prvakinja v slam poeziji 2018 Neža Prah Seničar. Neža Prah Seničar bo že čez slab teden zastopala Slovenijo na evropskem prvenstvu v slamu v Budimpešti. Pred jutrišnjim nastopom objavljamo posnetek njenega letošnjega nastopa  na festivalu Izrekanja v Celju, ki ga vodi Kristian Koželj.

 

 

Slam poezija!

Poskusov, da bi se slam poezija, na pobudo Marca Kellyja Smitha rojena v osemdesetih letih v chicaških klubih, uveljavila in prijela v slovenskem okolju, je bilo več. Zadnji val je naše kraje zajel pred dvema letoma, ko so večere slam poezije začeli organizirati v Kamniku, Mariboru, Celju in na Ptuju, pozneje se je pridružila še Ljubljana. Jeseni 2016 je bilo v Mariboru prvo državno prvenstvo, prva državna prvakinja pa je postala mariborska pesnica Nina Medved.

Organizatorji lokalnih slam dogodkov PestBesed (Kamnik),  Ožuljeni jezik (Maribor), Zasljemimo! (Celje), Udarno in ekspresivno (Ptuj) in Mi smo tu (Ljubljana) so se povezali v neformalno zvezo SiSlam, ki bdi nad izvedbo državnih prvenstev in skrbi za povezovanje slovenskih slamerjev. V pičlih treh letih je slam poezija postala ena najpopularnejših oblik pesniškega nastopa pri nas, v celoti ji je bila posvečena prva izvedba celjskega pesniškega festivala Izrekanja, ki se je je udeležil tudi Marc Kelly Smith, slam kot oblika pesniškega performansa pa je dozorel tudi za prvo temeljito teoretično obravnavo, ki je nastala na pobudo slovenskega pesnika Petra Semoliča in portala za poezijo Poiesis, na katerem je bila objavljena serija esejev slam šampionov iz Makedonije, Srbije, Hrvaške, Italije ter Slovenije o podobi slam scen v teh državah. V okviru festivala Izrekanja se je 1. septembra letos odvilo tudi tretje državno prvenstvo v slam poeziji. Prvakinja je postala Neža Prah Seničar, ki bo Slovenijo konec novembra zastopala na evropskem prvenstvu v Budimpešti.

Na pisateljskem odru Slovenskega knjižnega sejma bomo jutri, v soboto, priče nastopu najboljših slovenskih slam pesnikov, pred tem pa so o slamu kot relevantni pesniški obliki že v četrtek 22. 11. spregovorili Peter Semolič, Nina Medved in Kristian Koželj.

   

   

O avtorju / avtorici
(fotografija Katarina Tadir) Neža Prah Seničar na TV Slovenija ustvarja oddaje za mlade, Je scenaristka, novinarka, voditeljica, pesnica in pisateljica. Leta 2018 je postala slovenska državna prvakinja v slam poeziji.