/ 

Roman o identiteti generacije Z

Igor Divjak – Cvetka Bevc – Poezija, romani, knjige, literatura na portalu za književnost in mišljenje. Društvo slovenskih pisateljev.

Zahvaljujemo se vsem, ki so našo stran podprli z všečkom!

Cvetka Bevc: F.A.K., spremna beseda Vinko Möderndorfer, založba Pivec, Mribor: 2021.

Odrasel človek bi morda pomislil, da imajo pripadniki tako imenovane generacije Z, rojeni v prvem desetletju novega tisočletja, ki so tako rekoč shodili z mobilnim telefonom v roki, ki so jih starši permisivno vzgajali, in odraščajo v relativno stabilni in naklonjeni družbi, kjer na primer zdravnica brez težav napiše dekletu recept za kontracepcijske tablete, manj težav, ki so jih v najstniških letih imeli pripadniki prejšnjih generacij. Vendar se pisateljica Cvetka Bevc dobro zaveda, da ni tako; pesti jih kopica problemov, slasti in pasti prvih spolnih izkušenj, ljubezenskih zvez, prevar, menjav partnerjev alkoholiziransti in podobno. Ljubezensko srečanje prek Skypa je denimo lahko še bolj zapleteno od srečanja v živo, sploh, če se izkaže, da se fant ni upal sam pogovarjati s punco, ampak je to počel v sobi polni drugih fantov.

Ogrodje mladinskega romana F.A.K. je zgrajeno okoli odločitve treh srednješolcev Fiksija, Aške in Krokarja, da ustanovijo glasbeno skupino, ki se bo imenovala po začetnicah njihovih imen, torej F. A. K. Fiksi bo igral na kitaro, Aška na klaviature in Krokar na bobne. Ko po šoli nalepijo plakate z imenom skupine, in jih ravnatelj pokliče na zagovor, pričakujejo, da bodo naleteli na odpor. Vendar se izkaže, da jih šolsko okolje spodbuja v njihovi ustvarjalnosti, namesto, da bi se ravnatelj razjezil ali jim dodelil ukor, jih povabi, naj nastopijo na šolski proslavi ob kulturnem prazniku.

Težava mladih v romanu F.A.K. torej ni okolje, ki bi jim nasprotovalo, ampak iskanje svoje identitete v tem okolju. Janča, prijateljica članov skupine, nekje izjavi: »Tisto, kar mene žre, je, da imajo starci našo generacijo za izgubljeno. Pa njihovi starci so imeli njihovo. Samo da se svet še nikoli ni tako bližal koncu kor zdaj. Potem nismo samo mi izgubljenci, ampak smo vsi.« Izgubljenost ter postopno dozorevanje in odkrivanje identitete se kaže tudi skozi razvoj besedil, ki nastajajo za skupino. Od pretirano uporniških (»Saj nisem črv, / da bi pod zemljo umrl, / ril med okostji ljudi, /ki niso živeli kot mi.«) prek preveč konformističnih (»Če hočeš neki bit, morš se noč in dan učit, / sedet pr miz k prbit, znanja nkol ne boš čisto sit.«) končno pridejo do pravih: »Ni počitka, dokler ne odpelje vlak, / konec sveta ne bo naš zadnji korak. / Generacija Z bo preživela, roža ožgana bo znova vzcvetela.«

S premišljeno pripovedno strukturo romana − kot pripovedovalci se izmenjujejo Fiksi, Aška in Krokar − se je avtorica izognila togemu realističnemu okvirju. Tako je dogajanje razgibano, napeto in tudi fantastično, saj se razodeva neposredno prek njihovih vtisov in razmišljanj. Vsak izmed pripovedovalcev ima skrbno zarisan značaj in prepoznaven način mišljenja in izražanja. Fiksi živi v družini, iz katere se je oče izselil k ljubici, zato čez noč postane zrelejši fant in začne prevzemati večjo odgovornost, Aška želi s fantom imeti prvi spolni odnos, pri čemer imata celo vrsto komičnih zapletov, a se vse srečno izteče, Krokar pa je gej, ki ga je fant zapustil, a se zaplete v novo zvezo.

Cvetka Bevc ima prepoznaven slog pisanja za mladino. Tudi v romanu F.A.K. je dogajanje rahlo idealizirano, njegova gonilna sila je mladost sama, neobremenjenost in pristnost osrednjih likov vračata upanje v ta svet in njegovo prihodnost. Roman ne prikazuje toliko sveta, kakršen je, ampak kaže svet, kakršen bi moral biti. Slovenija je v resnici zelo homofobna družba, v romanu pa Krokarjevo gejevsko spolno usmerjenost vsi brez težav sprejemajo, na koncu na primer celo šolski ravnatelj v bolnišnici obišče njegovega poškodovanega partnerja. Seveda v tem detajlu lahko zaznamo tudi ščepec avtoričine ironije in kritiko naše resnične družbe, a bolj pomembno je, da z idealistično upodobitvijo odnosov v romanu, pisateljica mlade usmerja v svet brez predsodkov in na pot boljšega sobivanja. V tem je prava mojstrica in prepričani smo lahko, da bo zaradi sproščenega in svežega slikanja življenja današnjih srednješolcev, roman pritegnil tudi odrasle bralce.

Igor Divjak – Cvetka Bevc – Poezija, romani, knjige, literatura na portalu za književnost in mišljenje. Društvo slovenskih pisateljev.

drugi prispevki tega avtorja / te avtorice

O avtorju / avtorici
Igor Divjak (fotografija Mojca Fo) deluje kot samostojni literarni kritik in prevajalec. Posveča se predvsem sodobni poeziji ter prevajanju za RTV Slovenija. Leta 2013 je na smeri ameriške študije na Filozofski fakulteti v Ljubljani doktoriral z disertacijo Urbana dinamika v sodobni ameriški in slovenski poeziji. Od pomladi 2018 je odgovorni urednik portala Vrabec Anarhist.