/ 

Mini intervju s slovensko predstavnico na 7. evropskem prvenstvu v slam poeziji

Eva Kokalj, Tonja Jelen – pogovor s slamerko – Literatura, kultura in družba na portalu za književnost in mišljenje. Društvo slovenskih pisateljev. 

      

Zahvaljujemo se vsem, ki so našo stran podprli z všečkom!

Eva Kokalj je na letošnjem evropskem prvenstvu v slamu, ki je potekalo na začetku decembra v Mariboru oziroma prek svetovnega spleta,  osvojila odlično 3. mesto.

Z njo se je na kratko pogovorila Tonja Jelen.

   

Kakšen je bil postopek za izbiro pesmi za polfinale?

Pri izboru besedila za prvenstvo sem se želela čim bolj približati slam formatu. Tako sem pesem izbirala glede na dolžino komada in njegovo splošno dosegljivost oziroma razumljivost. Slam želi biti slišan in razumljen. Izbrala sem besedila, v katera res verjamem, in za katera sem prepričana, da »nekaj naredijo«. Da se poslušalec lahko poveže z lastno izkušnjo.

  

Kako ste izbrali zanimivo oziroma učinkovito scenografijo, ki je navsezadnje v takih okoliščinah zelo pomembna?

Uporabila sem prazen črni prostor, ki ne nosi nobenih svojih informacij. V takem prostoru je scenografija pravzaprav luč, ki prostor napolni, osvetli. Želela sem prostor brez zgodbe, a vendar z atmosfero.

  

V slamovskih pesmih opozarjate na anomalije družbe, kar prav tako vnesete v samo izraznost nastopa. Vse to se pri vas torej prepleta, dopolnjuje, kajne?

Slam izraža glasno misel, pogumno misel. Izreka lastno mnenje, lastne resnice. Če ne verjameš v to, kar govoriš, to ni več izrekanje mnenja.

  

Kako vse to združiti v kratek, triminutni nastop?

Vsakič, ko slamam, se besedilo razgrne pred menoj kot preproga ritma in drobnih podob, ki so zaznamovane z emocijami. Vsakič, ko slamam – čutim besedilo in ga izgovarjam tam – v trenutku izginjanja.

   

Posnetki, s katerimi je Eva Kokalj nastopila na evropskem prvenstvu v slamu 2020.    

   

Preostali prispevki in literatura na portalu 

Eva Kokalj, Tonja Jelen – pogovor s slamerko – Literatura, kultura in družba na portalu za književnost in mišljenje. Društvo slovenskih pisateljev. 
 
O avtorju / avtorici
Rojena maja 1989 v Celju. Leta 2008 se je vpisala na ljubljansko AGRFT, smer: gledališka in radijska režija, kjer je diplomirala leta 2014, s predstavo Skomine (S. Kane). Njena zadnja režija Vse se je začelo z golažem iz zajčkov (V. Hrvatin) je bila predstavljena tudi na festivalu Borštnikovo srečanje leta 2019. Že v času študija se je aktivno udejstvovala tudi kot pesnica in performerka. Imela je nekaj koncertov pod imenom Sheisapoet, ustvarja tudi kot vizualna umetnica VJ error, ima dve namišljeni pesniški zbirki in je aktualna državna prvakinja v slam poeziji. Piše besedila in je vokalistka banda Volk za njenimi očmi.