/ 

Dve pesmi

Peter Rezman –  Poezija, pesmi, knjige, literatura na portalu za književnost in mišljenje. Društvo slovenskih pisateljev.
   

Zahvaljujemo se vsem, ki so našo stran podprli z všečkom!

Peter Rezman o poslanih pesmih

Včasih se začnejo v mislih ponavljati dve, tri besede, ki jih prelagam, preizkušam pomen in zven. Včasih se med zapisom forme na papir približajo (vsaj zame) vznemirljivi vsebini. Potem se največkrat zgodi polizdelek. Že česa – enkrat pesmi, drugič zopet ničesar.

     

***

   

Brst

  

           res

          je
samo
           ta hip

prej je
kot bo

po
je bilo

                                       in je

                                           le
                                      zapis

v spomin
na papir
v brk
v dih v vodo v ogenj v prst

   

*** 

  

Pesem, ki (se) ne (raz) protestira

  

        ne moreš
me
pretentati
                  če gre samo
za
    ritualno
                   spremembo forme

za premik dveh besed med sabo
zamenjavo črk
                                                           VeLiKiH zAčEtNiC
                                            ločil
                             in
vezajev

                  to
                  so
          sa         mo
  oko         liš        čine
          oko          li
                 vse
                  ga

   

   

Preostali prispevki in literatura na portalu

    
Peter Rezman –  Poezija, pesmi, knjige, literatura na portalu za književnost in mišljenje. Društvo slovenskih pisateljev.

drugi prispevki tega avtorja / te avtorice

O avtorju / avtorici
Peter Rezman se je rodil l. 1956 v delavski družini, OŠ opravil v Šoštanju, poklicno (in srednjo ob delu), v Velenju. Leta 1975 se je zaposli kot elektrikar v Rudniku lignita Velenje, do leta 1990. Po srednji šoli je vstopil v Zvezo komunistov, ki mu ni dovolila šolanja v Kumrovcu, zato je leta 1988 izstopil, ustanovil Zelene Slovenije, razgradil SFRJ in ustanovil Republiko Slovenijo, vstopil v IS SO Velenje in ustanovil Občino Šoštanj, kjer si je zagotovil mesto tajnika. Od leta 1997 je invalidsko upokojen. Poezijo je pričel objavljati v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, leta 1983 je bil uvrščen v antologijo Slovenske rudarske pesmi, 1985 izdal prvenec Pesmi iz premoga in zbirko kratke proze Kiril Lajš ni lastnik krčme Peter Rezman. Za časa političnega delovanja je literarno ustvarjalnost zapustil in se vrnil k njej po upokojitvi. Piše in objavlja poezijo, uprizoritvena besedila, predvsem pa prozo. Založba Litera Maribor mu je 2008 izdala zbirko pripovedi Skok iz kože. Zanjo je prejel Dnevnikovo Fabulo 2009. Od leta 2007 živi in ustvarja v Velunjskem grabnu, pošta Šoštanj, občina Velenje. Od marca 2020 se razkužuje, je fizično oddaljen in nosi masko, kadar je med ljudmi.