/ 

Izdajalci z veliko začetnico P

Boris A. Novak – Pizdajalci – Literatura, kultura in družba na portalu za književnost in mišljenje. Društvo slovenskih pisateljev.

   

   

Zahvaljujemo se vsem, ki so našo stran podprli z všečkom!

Boris A. Novak je v petek 19. 2. 2021 policistoma pred parlamentom prebral protestno pesem zaradi neizglasovane nezaupnice vladi Janeza Janše. Na njegovo željo je policist pesem odnesel v parlament, nakar so ga brez njegove posebne želje še popisali. (Posnetek Igor Divjak.)

  

(Sonet Repatec
ob glasovalnem izdajstvu
v Državnem zboru Republike Slovenije
15. februarja 2021)

Izdajalci z veliko začetnico P

  

Kdo so poslanci? Poslovni ljudje.
Po tošlu vedo, kje se skriva srce.
Kdo so poslanci? Finančni subjekti.
Komu pripadajo? Svoji politični sekti.

Le kdo jih voli? Volivci, ti voli.
Jim poslanci odgovarjajo? Kje pa, nikoli.
Ali glasujejo javno? Ne, tajno.
Koliko pri tem zaslužijo? Bajno.

Kdo so poslanci? Predstavniki ljudstva.
Kaj pa je ljudstvo? Drhal, ki jo Zakon zauzda.
Kaj pa poslanci? Izbranci, fejst fantje med fanti,

ki palicaji jih branijo pred demonstranti …
Kako se piše »poslanci«? Z veliko začetnico P?
So to Zakonodajalci? Ne, zgolj izdajalci.

Zgolj izdajalci z veliko začetnico P –
Pizdajalci, Pizdajalci, Pizdajalci …

  

  

Poezija drugih avtorjev in avtoric

  

Boris A. Novak – Pizdajalci – Literatura, kultura in družba na portalu za književnost in mišljenje. Društvo slovenskih pisateljev.

   

O avtorju / avtorici
(fotografija Matjaž Rušt) Pesnik, prevajalec, dramatik in mladinski pisatelj Boris A. Novak (r. l. 1953 v Beogradu) dela kot redni profesor na Oddelku za primerjalno književnost in literarno teorijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Bil je aktiven v gibanju za demokratizacijo slovenske in jugoslovanske družbe, eden ustanoviteljev in urednikov Nove revije (1987), predsednik Slovenskega PEN-a (1991-96), organizator humanitarne pomoči za begunce in pisatelje v obleganem Sarajevu (1991-95), predsednik Mirovnega komiteja (1994-2000) in podpredsednik Mednarodnega PEN-a (od l. 2002). Nagrade: 1978 Zlata ptica, za pesniško zbirko Stihožitje, 1978 Tretja nagrada na natečaju Radia Slovenija za radijske igre, namenjene otrokom, za Nebesno gledališče, 1984 Nagrada Prešernovega sklada, za pesnitev 1001 stih, 1990 Sovretova nagrada, Društva slovenskih književnih prevajalcev za prevod pesmi Stéphana Mallarméja, 1995 Jenkova nagrada Društva slovenskih pisateljev za zbirko Mojster nespečnosti, 1998 Zlati znak, Znanstveno-raziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti za verzološko knjigo Oblika, ljubezen jezika: recepcija romanskih pesniških oblik v slovenski poeziji, 1998 Častni seznam (Honour List) najboljših del za otroke in mladino, ki ga pripravlja IBBY (International Board on Books for Young People), za pravljico Mala in velika Luna 2000 Bosanski stećak, mednarodna nagrada Društva pisateljev Bosne in Hercegovine, za pesniški opus, 2010 Velenjica, za pesniški opus zadnjih 10 let, 2015 Župančičeva nagrada mesta Ljubljana za Zemljevide domotožja, prvo knjigo epa Vrata nepovrata, 2017 Veronikina nagrada za ep Vrata nepovrata, 2018 Prešernova nagrada za življenjsko delo.