/ 

Zamirajoči sonet za Melito Vovk, čebelarko podob

   
Boris A. Novak – Melita Vovk – Poezija, pesmi, knjige, literatura na portalu za književnost in mišljenje. Društvo slovenskih pisateljev.

   

 

Zahvaljujemo se vsem, ki so našo stran podprli z všečkom!

 

Zamirajči sonet za Melito Vovk, čebelarko podob

Nomen omen:
Melita, starogrška čebela

  

Melita Vovk je bila pravzaprav čebelarka.
Ves cvetni prah podob je shranjala v panj
spomina. Tolike obraze in oči je vanj
rešila. Zanjo je portret bil krona stvarstva,

po veri je pripadala religiji slikarstva.
Vsekdàr doma v barvah rojstnega jezera,
je potovala po muzejih širnega sveta,
učenka mojstrov likovnega čebelarstva …

Na vsakomajskih blejskih konferencah PEN-a
je venomer prežala na obraz pisatelja –
da bi ujela izraz, preden skopni kot pena …

Potomka razlaščenega rodu je vedela,
da je edini kapital umetnost. In hči Ejti.
In da je smeh svoboda in modrost. In z leti

je bila vse modrejša in svobodnejša, vse bolj
podobna sami sebi. Čebelarka čarnih olj,

risb, grafik, videnj … Tisoč in en portret,
in vsak portret neponovljiv, enkraten svet! …

Obraz človeške duše je do skrivnih gub poznala.

Nekoč mi je smejé pomagala. Čebelarka, hvala!

  

  

Melita Vovk, Benetke, 1955.

 

Preostali prispevki in literatura na portalu 

  
 
Boris A. Novak  – Melita Vovk – Poezija, pesmi, knjige, literatura na portalu za književnost in mišljenje. Društvo slovenskih pisateljev.

   

O avtorju / avtorici
(fotografija Matjaž Rušt) Pesnik, prevajalec, dramatik in mladinski pisatelj Boris A. Novak (r. l. 1953 v Beogradu) dela kot redni profesor na Oddelku za primerjalno književnost in literarno teorijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Bil je aktiven v gibanju za demokratizacijo slovenske in jugoslovanske družbe, eden ustanoviteljev in urednikov Nove revije (1987), predsednik Slovenskega PEN-a (1991-96), organizator humanitarne pomoči za begunce in pisatelje v obleganem Sarajevu (1991-95), predsednik Mirovnega komiteja (1994-2000) in podpredsednik Mednarodnega PEN-a (od l. 2002). Nagrade: 1978 Zlata ptica, za pesniško zbirko Stihožitje, 1978 Tretja nagrada na natečaju Radia Slovenija za radijske igre, namenjene otrokom, za Nebesno gledališče, 1984 Nagrada Prešernovega sklada, za pesnitev 1001 stih, 1990 Sovretova nagrada, Društva slovenskih književnih prevajalcev za prevod pesmi Stéphana Mallarméja, 1995 Jenkova nagrada Društva slovenskih pisateljev za zbirko Mojster nespečnosti, 1998 Zlati znak, Znanstveno-raziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti za verzološko knjigo Oblika, ljubezen jezika: recepcija romanskih pesniških oblik v slovenski poeziji, 1998 Častni seznam (Honour List) najboljših del za otroke in mladino, ki ga pripravlja IBBY (International Board on Books for Young People), za pravljico Mala in velika Luna 2000 Bosanski stećak, mednarodna nagrada Društva pisateljev Bosne in Hercegovine, za pesniški opus, 2010 Velenjica, za pesniški opus zadnjih 10 let, 2015 Župančičeva nagrada mesta Ljubljana za Zemljevide domotožja, prvo knjigo epa Vrata nepovrata, 2017 Veronikina nagrada za ep Vrata nepovrata, 2018 Prešernova nagrada za življenjsko delo.