/ 

Ustvarjalka posebne sorte

    

Svetlana Makarovič. Stvariteljica srhljivih žalik žen … in mehkih puhastih kosovirjev. Strastna kadilka, sovražnica razvajenih smrkavcev … in nekdanja vzgojiteljica otrok s posebnimi potrebami. Kontroverzna oseba brez dlake na jeziku, kritična do Društva slovenskih pisateljev, Prešernovih nagrad, Nove revije, Slovenceljnov, huda nasprotnica nacionalizma, klerikalizma, strokovnjakinja za kletvice južnih narodov… in avtorica tako subtilnih knjig, kot so Pekarna Mišmaš, Coprnica ZofkaVeveriček posebne sorte. Za bitja na robu družbe vedno najde še drugo možnost:

»Veš jaz … Jaz ne morem skakati in plezati. Zaradi tačke, veš. Ampak, če se ne bom naučil česa drugega, bom še umrl od dolgega časa. Kaj če bi poskusil… Na primer peti? Glej. Mogoče se ne bom nikoli naučil peti. Ampak, če ne bom poskusil, se pa čisto gotovo ne bom naučil. Veš kaj – kar poskusil bom!«

Spoznala sem jo pred davnimi leti, v družbi mačk in divjega psa, na samotni posesti blizu Korp. Najstnico devetnajstih let me je povsem fascinirala s svojo pojavo, nabito polno svetlobe in teme – in me fascinira še sedaj.

Draga Svetlana, vse najboljše za tvojih bogatih 80 let!

   

   

   

VŠEČKAJTE, KOMENTIRAJTE ALI DELITE PRISPEVEK TUDI V VRABČEVEM FB OKVIRJU:

    

    

O avtorju / avtorici
Rodila se je 3. 8. 1956 v Ljubljani. Po končani gimnaziji se je vpisala na Pedagoško akademijo, smer slovenski jezik–likovni pouk. Leta 1987 se je zaposlila na Zavodu za slepo in slabovidno mladino v Ljubljani , kjer je poučevala do leta 2013. Leta 2004 se je vpisala na podiplomski študij na Pedagoški fakulteti v Ljubljani na oddelek Specialna in rehabilitacijska pedagogika in leta 2010 tam tudi doktorirala. Leta 2011 se je zaposlila na Pedagoški fakulteti Koper, kjer predava predmet Metode dela s slepimi in slabovidnimi na smeri Inkluzivna pedagogika. Poleg knjig in člankov s tematiko slepote in slabovidnosti piše tudi otroško in mladinsko literaturo ter literaturo za odrasle. Je avtorica 3 monokomedij in prve slovenske taktilne slikanice Snežna roža. Vodi projekte »Tipna slikanica v vsako slovensko knjižnico, vrtec, šolo«, »Knjiga v škatli« »Radovedni prstki« ter “Knjige v škatli”. Je podpredsednica Društva specialnih in rehabilitacijskih pedagogov Slovenije ter predsednica Mladinske sekcije Društva slovenskih pisateljev.