/ 

Festival mlade literature Urška 2021

Festival mlade literature Urška 2021– Poezija, romani, knjige, literatura na portalu za književnost in mišljenje. Društvo slovenskih pisateljev.

Zahvaljujemo se vsem, ki so našo stran podprli z všečkom!

Festival mlade literature Urška, ki letos praznuje dvajseto obletnico delovanja, je osrednji slovenski literarni natečaj za mlade literarne ustvarjalke in ustvarjalce, ki so stari med 15 in 30 let. Vsako leto znova se v povprečju na predizbor prijavi okrog sto mladih literatov, med katerimi strokovni selektorji v okviru regijskih srečanj izberejo približno petnajst nominirancev.

Državni selektor/ica, v letošnjem letu je to nagrajena pisateljica Nataša Kramberger, nato izbere pet finalistov in v okviru finala v Slovenj Gradcu, ki tradicionalno poteka drugi teden v oktobru, razglasi tudi zmagovalko (uršljanko) oziroma zmagovalca (uršljana). Nagrada vključuje izdajo literarnega prvenca, ki izide približno leto dni po svečani razglasitvi v okviru založniškega programa Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti.

Od leta 2015 naprej zmagovalec/ka vsako leto (z izjemo lanskega, pandemičnega leta) odpotuje na mednarodni literarni festival Evropski pesniki v živo, ki se odvija na Češkem. Tam mladi avtorji nastopijo ob boku velikih imen evropske literarne pokrajine, s čimer pridobijo neprecenljive izkušnje. Ob tej priložnosti zmagovalci pridejo tudi do prvih prevodov svojih avtorskih besedil, s čimer pomembno razširijo svoj domet. Od leta 2013 naprej se nominiranci vsako leto predstavijo tudi številnemu občinstvu na uglednem mednarodnem pesniškem festivalu Dnevi poezije in vina na Ptuju v okviru dogodka Urška pred Urško. Prav tako redni so tudi bralni nastopi finalistov na vsakoletnih Slovenskih dnevih knjige in, od ustanovitve leta 2017 naprej, tudi v Centru za poezijo Tomaža Šalamuna v Ljubljani v okviru dogodka Urška po Urški.

Državna selektorica Nataša Kramberger, pisateljica, prevajalka in publicistka ter uršljanka leta 2006, je v začetku poletja prejela v branje besedila 19 nominiranih avtorjev in avtoric v šifrah. Za izbor v finale Festivala mlade literature Urška so se potegovali mladi literati po izboru regijskih selektorjev (Nino Flisar, dr. David Bedrač, mag. Ana Porenta, Nejc Gazvoda, Barbara Korun, dr. Zoran Pevec).  Finalisti letošnje Urške so:

Alex Kama Devetak (1992, Gorica/Gorizia), kratka proza
Tadeja Logar (1994, Ilirska Bistrica), poezija
Veronika Razpotnik (1997, Kresnice), poezija
Aljoša Toplak (1996, Markovci), kratka proza
Zala Vidic (1993, Kranjska Gora), poezija

Zmagovalec bo svečano razglašen 15. oktobra 2021 ob 18.00 v Kulturnem domu Slovenj Gradec.

  

  

Festival mlade literature Urška 2021– Poezija, romani, knjige, literatura na portalu za književnost in mišljenje. Društvo slovenskih pisateljev.
O avtorju / avtorici
Neža Vilhelm je profesorica latinskega in grškega jezika. Kot svobodna prevajalka največ časa posveča prevajanju filmov, knjig pa tudi pesmi. Najpogosteje čepi za računalnikom, tiči v kakšni kinodvorani ali tišči nos med platnice knjig. Če odpove vse to, pa gotovo v pasji družbi lovi sončne žarke in riše nasmehe na obraze tistih, ki za to nimajo razlogov.