/ 

Stališče predsednice Mladinske sekcije DSP o romanu »Evangelij za pitbule«

 

Velika večina članov Sekcije za mladinsko književnost, ki deluje znotraj Društva slovenskih pisateljev,  se pridružuje mnenju strokovnjakov s področja proučevanja mladinske književnosti in strokovnjakov s področja poznavanja psihologije mladostnika, da roman J. Bezlaja Evangelij za pitbule ni mladinski roman, ne sodi v mladinsko književnost, ne dopušča oznake 14+ (tretje vzgojno-izobraževalno obdobje, 7. razred, se sicer začne že z 12 letom!!) in ni primeren za obravnavo v izobraževalnih ustanovah. Tudi sam avtor in založba Mladinska knjiga ga pojmujeta kot roman za odrasle.

Zato pozivamo Mestno knjižnico Ljubljana, Knjižnico Otona Župančiča, Pionirska – center za mladinsko književnost in knjižničarstvo in komisijo za izbor priznanj zlata hruška, naj umakne roman Evangelij za pitbule s priporočilnega seznama za kakovostno branje, namenjeno otrokom in mladim.

Ne spuščamo se v kakovost romana, ne izrekamo sodb o avtorju kot pedagogu in človeku, globoko obsojamo medijski linč in vsakršno cenzuro literature, le to pričakujemo, da bo komisija, ki ji sicer zaupamo in ji doslej nismo nikoli oporekali, spodrsljaj priznala in ga popravila.

 

 

O avtorju / avtorici
Rodila se je 3. 8. 1956 v Ljubljani. Po končani gimnaziji se je vpisala na Pedagoško akademijo, smer slovenski jezik–likovni pouk. Leta 1987 se je zaposlila na Zavodu za slepo in slabovidno mladino v Ljubljani , kjer je poučevala do leta 2013. Leta 2004 se je vpisala na podiplomski študij na Pedagoški fakulteti v Ljubljani na oddelek Specialna in rehabilitacijska pedagogika in leta 2010 tam tudi doktorirala. Leta 2011 se je zaposlila na Pedagoški fakulteti Koper, kjer predava predmet Metode dela s slepimi in slabovidnimi na smeri Inkluzivna pedagogika. Poleg knjig in člankov s tematiko slepote in slabovidnosti piše tudi otroško in mladinsko literaturo ter literaturo za odrasle. Je avtorica 3 monokomedij in prve slovenske taktilne slikanice Snežna roža. Vodi projekte »Tipna slikanica v vsako slovensko knjižnico, vrtec, šolo«, »Knjiga v škatli« »Radovedni prstki« ter “Knjige v škatli”. Je podpredsednica Društva specialnih in rehabilitacijskih pedagogov Slovenije ter predsednica Mladinske sekcije Društva slovenskih pisateljev.