/ 

Nerazumna tožba proti uporabnikom PLAC-a

Matjaž Hanžek – PLAC in DUTB  – Kultura in družba na portalu za književnost in mišljenje. Društvo slovenskih pisateljev.

Zahvaljujemo se vsem, ki so našo stran podprli z všečkom!

PLAC - Participativna ljubljanska avtonomna cona (fotografije Igor Divjak).
Objekt v lasti DUTB-ja je propadal.
Prestolnica obupa in stiske.

   

Ob oblastniško-političnem prepiranju med predsednikom vlade in njegovo notranjo ministrico, ki že skoraj histerično zaposluje prebivalce Slovenije, se potihoma odvija nek drug konflikt, ki za prihodnost naše družbe ni nič manj pomemben. Gre za spor med formalnim lastnikom objekta, ki ga je slaba banka (DUTB) že desetletje pustila propadati in skupino mladih ustvarjalnih ljudi, ki so propadajoči objekt očistili in ga pripravila za uporabo. In je v trenutku nastal problem: propadanje objekta je po mnenju DUTB gospodarna uporaba »sredstev proračuna«, uporaba prostorov za družbene aktivnosti pa povzroča »škodljive posledice«. Za navadne smrtnike nerazumljivo razmišljanje, saj naj bi bila uporaba prostorov za različne aktivnosti družbeno koristna aktivnost, prepuščanje propadu pa škodljiva.

A tu nastane problem, ki izhaja iz pojma koristnost. Koristnost za koga. Koristnost za katere vrste kapitala. Finančnega ali človeškega, socialnega, kulturnega. Ker je lastnik, to je država, desetletje prepuščala objekt zobu časa, lahko predpostavljamo, da so ga pustili propadati zaradi finančnih koristi nekoga nekje v prihodnosti. Z oživitvijo prej praznih prostorov pa je dobil pomen neke druge vrste kapital, ki v svetu kopičenja finančnih dobičkov nima mesta. In lastnik, država in v njenem imenu DUTB, se je ostro odzval na to dejanje: tožba 46 posameznikov zaradi motenja posesti. Avtonomne, nekomercialne prostore ustvarjanja in druženja, ki so so ključni za živo kulturo, pač ne prenaša le v finančni dobiček naravnana slika sveta, ki zahteva 6 tisoč evrov mesečno.

Tako ravnanje države je vsaj hudo problematično. Namesto da bi bila oblast vesela, da mladi ustvarjalni ljudje lastnino nas vseh državljanov uporabljajo za razne kulturne, družbene in izobraževalne namene, jih maltretira z grožnjami in želi kaznovati.

     

    
Skupna jedilnica.
Vreča za boks.
Boksarske rokavice.
Knjižnica.

 

 
 
Matjaž Hanžek – PLAC in DUTB  – Kultura in družba na portalu za književnost in mišljenje. Društvo slovenskih pisateljev.
O avtorju / avtorici
Matjaž Hanžek, slovenski sociolog, pesnik in politik, rojen leta 1949 v Slovenj Gradcu. Pesniške zbirke: Prostorska knjiga (1967), Štiri pesmi (1967), Iščemo pesmi, kje so (1969), Osnutek (1972), 61 tekstov (1977).