/ 

Življenje in pesmi Petra Kolška

Meta Kušar – Peter Kolšek – Literatura, kultura in družba na portalu za književnost in mišljenje. Društvo slovenskih pisateljev.

 

Zahvaljujemo se vsem, ki so našo stran podprli z všečkom!

Naj začnem z verzom Primoža Čučnika:

»Živeti pesniško povzema vsa razpoloženja.«

V utemeljitvi nagrade za življenjsko delo, ki jo je pesnik Peter Kolšek dobil ob 60 letnici časopisa Delo, pa so zapisali:

»Pesnik, esejist, komentator, kritik, kolumnist in urednik Peter Kolšek je ena najbolj prepoznavnih novinarskih osebnosti zadnjih treh desetletji pri nas. Njegov novinarski opus ni fascinanten samo zaradi obsega in žanrske raznovrstnosti, ampak predvsem zaradi vrhunske refleksije, avtonomnega kritičnega duha in stilne izbrušenosti, ki ji v slovenskem medijskem prostoru le težko najdemo primerjavo.« 

Peter je bil moj študijski kolega, kakor tudi Zoran Božič in Velimir Gjurin.

In Katja Podbevšek.

In Andrej Žigon in Ace Mermolja in Marij Čuk in Andrej Makuc in Slavko Pezdir in Dragica Kapko, Mihaela Wohinz, Maja Musar in še mnogo kolegic, vsi smo se leta 1970 vpisali na slovenistiko in vse druge študijske skupine. P

In Andrej Žigon in Ace Mermolja in Marij Čuk in Andrej Makuc in Slavko Pezdir in Dragica Kapko, Mihaela Wohinz, Maja Musar in še mnogo kolegic, vsi smo se leta 1970 vpisali na slovenistiko in vse druge študijske skupine.

Peter se je na primerjalno književnost, pa vendar je vedno priznal, da je svoj motni »življenjski nazor« pridobival in prakticiral predvsem v krogu naše slovenistične kompanije. Kolege omenjam zato, ker jih je bilo v letniku neverjetno veliko in vsak je pustil zelo individualni odtis v slovenskem svetu.

Ta dežela

   

Čeprav je v meni zapisana
z zlatimi kremplji, sem slabo udomačen.
Vse njene vrhove imam preštete
in vendar prebivam v ozkih dolinah,
ne podtalnica in ne hudournik,
blizu so mi kavke, ki se spuščajo
od ene mrhovine k drugi, gnane od višine,
brez počitka in tudi brez slasti.
Gledam fontane in balerine, štukature,
topole, ki ravnajo poletja,
jase z meglo iz svile, temni žar,
ki prihaja nad ohlajene postelje.
Plemena teptajo zemlj