/ 

Zamolčane zgodbe: podkast s Ksenijo Jus

Ksenija Jus – Maja Čakarić in Klara Škrinjar – podkast Literatura, kultura in družba na portalu za književnost in mišljenje. Društvo slovenskih pisateljev.

   

        

Zahvaljujemo se vsem, ki so našo stran podprli z všečkom!

          

  

Ksenija Jus (fotografiji Matej Povše).

Image

Zamolu010dane zgodbe: podkast s Ksenijo Jus

Umakniti se v zavetje tišine ali pa brezkompromisno izpostaviti svoj glas? Za pesnico, skladateljico in kantavtorico Ksenijo Jus ni dvoma. Sama bo izbrala glas: »Molčala ne bom.«

Tako je povzela, ko smo se v prvem podkastu Zamolčane zgodbe pogovarjali o postavljanju za svojo skupnost in svobodo, o pogumu in tudi premikih, ki nas peljejo v prihodnost.

Smo se pa s Ksenijo obrnili tudi daleč v preteklost, a vseeno postali še v naši, občasno čemerni, sedanjosti. 

Zamolčane zgodbe so nov podkast, ki ga v sodelovanju z Miro, ženskim odborom Slovenskega centra Pen, ustvarjava Klara Škrinjar in Maja Čakarić, avtorici podkasta Strašno hudi. V njem bomo s sogovorniki vsak drugi mesec odpirali vrata v življenja ustvarjalcev in vstopali v njihove prostore in svetove, do katerih nepovabljeni praviloma ne moremo. 

In tako bomo glasove literarnih ustvarjalcev in ustvarjalk, ki imajo za seboj izjemno pisateljsko kilometrino in že dolgo dejavno soustvarjajo literarne pokrajine ter s svojimi glasovi bogatijo naš prostor, prenesli tudi med vas.    

Najprej pa h Kseniji Jus, ki svojega glasu ne prenaša le v poezijo, ampak ga izvablja tudi s petjem in na sploh družbenim delovanjem. Je članica Ženskega pevskega zbora Kombinat, sicer pa tudi članica društva Slovenskih pisateljev, slovenskega centra PEN in Sindikata glasbenikov Slovenije. Za svoje delo je leta 2015 prejela literarno nagrado Mira.

Ksenija Jus pa je tudi avtorica glasbe, ki bo v bodoče spremljala serijo podkastov.

V njem smo se sprehodili med velikani umetnosti, na katerih ramenih sama sedi, ugotavljali smo, kako dlje se zaradi tega vidi, kdo sploh so tisti, na katere se je lahko v svojem ustvarjalnem procesu naslanjala in kako ključni sopotniki so. Obenem pa smo premišljevali tudi o tem, ali bi bilo dobro katere identitetne glasove še okrepiti in na kakšno jakost.

Maja Čakarić in Klara Škrinjar sta avtorici podkasta Strašno hudi, v katerih predstavljata avdioportrete ljudi, ki ustvarjajo presežke, navdihe in predvsem strašno hude zgodbe. Klara je novinarka, Maja je literarna komparativistka, obe pa sta članici uredništva Oštra, Centra za preiskovalno novinarstvo v jadranski regiji (fotografija Matej Povše).  

    

  

  

Preostali prispevki in literatura na portalu 

  

Ksenija Jus – Maja Čakarić in Klara Škrinjar – podkast Literatura, kultura in družba na portalu za književnost in mišljenje. Društvo slovenskih pisateljev.

   

O avtorju / avtorici
(fotografija Matej Povše) Maja Čakarić in Klara Škrinjar sta avtorici podkasta Strašno hudi, v katerih predstavljata avdioportrete ljudi, ki ustvarjajo presežke, navdihe in predvsem strašno hude zgodbe. Klara je novinarka, Maja je literarna komparativistka, obe pa sta članici uredništva Oštra, Centra za preiskovalno novinarstvo v jadranski regiji.