/ 

Nekaj lepega

Jasna Lasja – Reza Dalvand – Poezija, romani, knjige, literatura na portalu za književnost in mišljenje. Društvo slovenskih pisateljev.

Zahvaljujemo se vsem, ki so našo stran podprli z všečkom!

Reza Dalvand: Nekaj črnega: Slikanica iz Irana Prevedla Kristina Jurkovič. Todraž: Modrijan, 2022.

Leta 1989 rojeni priznani iranski pisatelj in ilustrator Reza Dalvand je razen lastnih izdaj slikanic ilustriral tudi številne knjige iranskih in tujih avtorjev. Nekaj črnega s podnaslovom Slikanica iz Irana je njegova prva slikanica, za katero je napisal tudi besedilo. Prvič je izšla v nemškem jeziku leta 2017 pri založbi Baobab Books pod naslovom Etwas Schwarzes (iz perzijskega Nazli Hodaie) v švicarskem Baslu. Šele nato je v letu 2018 sledila perzijska izdaja, po njej pa se vrstijo prevodi v številne tuje jezike. Slovenski prevod je nastal po nemški različici. Med številnimi nagradami in nominacijami velja izpostaviti nominacijo za prestižno spominsko nagrado Astrid Lindgren (ALMA), katere prejemnik bo znan maja prihodnje leto na mednarodnem sejmu otroške knjige v Bologni.

»Želim spremeniti svet na boljše, in to najlaže naredim, če ustvarjam knjige za otroke. Želim si, da bi današnji otroci postali boljši odrasli jutri. Boljši, kot smo mi danes,« je avtorjevo zgovorno vodilo ob snovanju slikanic za najmlajše. V tem duhu, duhu podpiranja in razpiranja otroške domišljije, brezkončne in čiste, domišljije, ki (še) ni kontaminirana z vsakršnimi predsodki odraslih, je nastala tudi čudovita in zgovorna slikanica, ki jo spremljajo drobna besedila. Na kratko jo gre povzeti takole: na jasi sredi gozda leži nekaj majhnega in črnega. Posamezne gozdne živali imajo vsaka svojo idejo, kaj bi to lahko bilo. Vsem je skupno to, da v neznano stvarco projicirajo svoje strahove in izkušnje. Tako je neznana črna stvarčica, ki negibno leži v naravi, vselej preteča grožnja, zato je treba pred njo zbežati in nanjo opozoriti druge, dokler je še čas.

V nasprotju z očitno metaforo na odrasli, sovražno nastrojeni svet, v katerem živimo, kjer je ne(po)znano običajno obsojeno na izločitev, obsodbe in kar je še negativnih vzvodov, je Nekaj črnega Reze Dalvanda z za otroške knjige nenavadno odprtim koncem, ali natančneje, (pre)usmerjenim namigom dragoceno sporočilo ne le otrokom, temveč tudi odraslim. »Morda pa je nekaj, kar poznaš le ti; nekaj črnega, nekaj prikupnega, nekaj povsem nenevarnega. Nekaj črnega, kot je …«

Da otroci s svojo radovednostjo, razmišljanjem in domišljijo najdejo neprimerno širšo paleto možnosti ob zaključnem vabilu slikanice, se je avtor kljub začetnim dvomom prepričal ob številnih srečanjih z otroki, ki jih je imel novembra 2018 na festivalu BuchBasel v Švici. In da imajo takšna srečanja in takšne knjige izjemno dragocen doprinos v razvoju današnjih otrok, ki bodo jutri krojili ta svet, je najbrž odveč napisati. Pa vendar si lahko samo želimo, da bi bili tovrstnih izkušenj deležni vsi otroci tega sveta. Kajti četudi je »od takrat minilo že veliko časa«, se bo bodisi na jasi med pisanimi drevesi, bodisi kjerkoli drugje vselej našlo nekaj neznanega, nekaj, kar bo burilo domišljijo mimoidočih. V tem smislu se črna barva v slikanici, ki nazornemu nasprotju živo pisanim barvam dreves in živali okrog nje, prav tako pokaže kot metafora projekcije tistega na drugi strani. Je res tako težko dopustiti možnost, da je neznano morda nekaj, kar bi lahko razveselilo, obogatilo in polepšalo življenja tistih, ki se jim pokaže?

Objavo je podprla Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

     
Jasna Lasja – Reza Dalvand – Poezija, romani, knjige, literatura na portalu za književnost in mišljenje. Društvo slovenskih pisateljev.
O avtorju / avtorici
Jasna Lasja je diplomirana komparativistka, literarna in gledališka kritičarka, esejistka in dramaturginja. Od l. 2001 je samozaposlena v kulturi. Kritike piše dobrih petindvajset let. Izdala je zbirko gledaliških refleksij Prevzetost Pogleda: gledališki odsevi (2006) in literarnih refleksij Pripovedne Promenade: izbor literarnih popotovanj (2007). V Mini teatru na ljubljanskem gradu je uprizorila avtorski projekt, gledališko predstavo po istoimenskem romanu Marguerite Duras Moderato Cantabile (2005). Kadar ne piše, potuje in pleše tango.