/ 

Ali bo umetna inteligenca razumela Zvezdico zaspanko?

 

Z zakajenega lokala v središču Ljubljane se pritajeno sliši The Police, Every breath you take. Teme večera o smislu življenja, programih za Commodore 64, Ani Karenini in družbi, kjer bomo dihali s polnimi pljuči in brez nadzora so sočasno krožile po prostoru. Zatopljenemu v koktajl lastnih misli mi je ušlo, da običajna ljubezenska pesem v ozadju skriva vizionarsko sporočilo o nadzorni tehnologiji. Noč poznih osemdesetih se je počasi prevesila v jutro, polno optimizma in upanja.
Danes, nekaj desetletij pozneje, s pomočjo informacijske tehnologije in umetne inteligence ustvarjamo Človeka 2.0.
Združitev tehnologije in človeka postaja neizogibna, končni rezultat pa nova vrsta Človek 2.0, ki lahko manipulira lastno misel, spomin, sanje, odločitve in voljo ter spreminja lastno biološko zasnovo.

Nastaja krasni novi svet, v katerem bomo povečali potencial posameznikove inteligence z umetno v obliki samoučljivega tehnološkega jaza. Končni cilj je doseči točko singularnosti, ko se bosta naš fizični in tehnološki jaz zlila skupaj in kvalitativno daleč presegla potencial človeške inteligence ter dvignila Civilizacijo v dimenzijo 2.0.

Orodje za ustvaritev tega sveta in odgovor na vprašanje: kako? je informacijska tehnologija. Razvojniki, ki sodelujemo v tem procesu, z optimizmom in upanjem zremo v priložnosti in izzive soustvarjanja prihodnosti.

Svoj tehnološki jaz soustvarja vsak sam. Komunikacijski kanal je pametni telefon.
Občutke in razmišljanja objavljamo na svojih socialnih profilih.
Pomožni programi nam omogočijo, da izvajamo, spremljamo in nadziramo stanja ter dejavnosti nas in bližnjih. Finančne, zdravstvene, športne, šolske in podobno.
Naš digitalni prijatelj in svetovalec Siri, Alexa ali Google Assistant je vedno pripravljen na pogovor ter nam lahko svetuje in pomaga pri življenskih odločitvah in nakupih.
Z ustrezno nadgradnjo pametnega doma, vikenda, pisarne in avtomobila nas spremlja pri opravilih in svetuje pri odločitvah od energetske optimizacije do popolnega video nadzora.

Informacije tehnološkega jaza se spajajo s celotnim digitalnim odtisom.
Dosegljiva vsebina, od novic, informacij do reklam, je poosebljena in ravno takšna, kot si želimo.
Naš tehnološki jaz je tudi naprodaj trgovcem, organom nadzora in pregona ter vsem drugim zainteresiranim deležnikom za njihove dejavnosti.
Bolj kot nas tehnološki jaz spozna, bolje nam lahko svetuje. Več informacij imajo deležniki za nadzor in usmerjanje.
Vpleteni v te procese se soočajo tudi z moralno-etičnimi dilemami. Nekateri žvižgajo. Drugi dajo odpoved, kot na primer Googlovi razvijalci pri razvoju orodij umetne inteligence za Pentagon v maju 2018.
Vizionarsko sporočilo The Police o nadzorni tehnologiji se nadgrajuje v popoln nadzor nad posameznikom. Izkušnje Kire Argunove v romanu Mi živi avtorice Ayn Rand, posameznik proti državi, tako preidejo v dimenzijo 2.0.
Osrednja junakinja delno avtobiografskega romana, umeščenega med letoma 1922 in 1925 v porevolucionarno sovjetsko Rusijo, je Kira Argunova, hči buržoazne družine.
Njen svobodomiselni duh in močna volja trčita ob zahteve družbe in države po integraciji v plesnivo okolje enoumja.

V Civilizaciji 2.0 99 % zdajšnjih služb in poklicev ne bo obstajalo.
Človek 2.0 bo kritično razmišljal in z analizo informacij učinkovito reševal probleme. Samoiniciativno. Inovativno. Sposobnost komunikacije mu bo omogočala izvrstno sodelovanje z drugimi.

Med veščinami preživetja prihodnosti in izobraževanjem danes je močan kontrast.
Namesto poučevanja učencev odgovarjati na njihova vprašanja pomeni, da jih moramo naučiti spraševati.

Temeljne vrednote človeka 2.0 bodo še vedno družina, prijatelji in znanje.
Že danes imamo možnost poseči po višjih in absolutnih vrednotah za dobro družbe in narave.
Žal jih pod kolesi kapitala zamenjamo za nižje vrednote, blišč in nenasitna usta potrošnika.
Voditelji 2.0 bodo še vedno delovali v svojih državah in za interese volilcev, lokalnih prebivalcev. Globalizacija je le orodje za širjenje trga in vpliva najrazvitejših.
Ti se pripravljajo tudi s krogi dobaviteljev, ki ob morebitnih spremembah povpraševanja zmanjšajo vpliv na volilce. S poskusnimi uveljavitvami univerzalnega temeljnega dohodka, obdavčitvami dela botov in spreminjanjem šolskega sistema pa testirajo možnosti socialnega miru in zadovoljnih volilcev v prihodnje. Na udaru bodo države s srednjim prihodkom in pomembnimi proizvodnimi zmogljivostmi, ki so v zunanjih krogih dobaviteljev najrazvitejših.

Jutro, polno optimizma in upanja, nam je prineslo dan drugačne realnosti.

Ali bo umetna inteligenca razumela Zvezdico zaspanko?

Nikoli. Ključnega odgovora na vprašanje: zakaj? ob prehodu v Civilizacijo 2.0 ne bo razrešila.

Z nekaj izjemami bo umetna inteligenca zmožna prepoznati različna čustvena stanja. Nekaterih občutij pa ne bo uspela nikoli doživeti. Zato jih ne bo zmožna resnično razumeti.
Tehnologije ni dobro dojemati kot grožnjo pred odvzemom delovnega mesta. Vzemimo jo kot partnerja, ki nam pomaga osvoboditi se napornega delovnika. Da lahko dosežemo več in poiščemo odgovor z empatijo, v dobro vseh in v sozvočju z naravo.

Naš tehnološki jaz ne bo nikoli razumel, kako je lahko Zvezdica zaspanka s čisto mislijo in ljubeznijo premagala zlo.

In prav v tem se skriva upanje.

 

 

O avtorju / avtorici
Marko Mugerle je direktor podjetja MAOP Računalniški inženiring, uspešnega, inovativnega in dinamičnega partnerja v informatiki, kjer ga z ekipo vrhunskih strokovnjakov druži strast do razvoja in uvedbe prijaznih in naprednih tehnologij in rešitev. Je magister ekonomskih znanosti in Rotarijec. Prisega na dobro družbo, zato potuje, pleše, gorsko kolesari in deska na snegu. Verjame v družino, prijatelje, podjetje, državo in medsebojne odnose. Najraje bere, ko se noč prevesi v jutro. Razume Zvezdico Zaspanko in je finančno podprl Vrabca Anarhista.