/ 

Video in fotoreportaža s Slovenskih dnevov knjige v Ljubljani

    

SDK-Ljubljana
Knjižni sejem pred Moderno galerijo v Ljubljani.

Osrednja tema 24. Slovenskih dnevov knjige v organizaciji Društva slovenskih pisateljev je bila Prostori, ki jih zapuščamo. Eseji Mohameda Abdula Munema, Esada Babačića, Jana Krmelja, Dimitrija Rupla, Muanisa Sinanovića in Gabriele Babnik so izšli v knjigi z istim naslovom. Festival in knjižni sejem sta potekala na ploščadi pred Moderno galerijo. Programske sklope so vodili Svetlana Slapšak, Dimitrij Rupel, Hana Ostan Ožbolt in Ana Duša (mladinski program), Kulturno sosesko je v času festivala obogatila tudi razstava kosovskega umetnika Dritona Selmanija.

https://www.youtube.com/watch?v=PlsavIU1Hdw 

Dušan Šarotar na otvoritvi 24. Slovenskih dnevov knjige.

Maja Gal Štromar na otvoritvi 24. Slovenskih dnevov knjige.

Dimitrij Rupel na razpravi o Novi Reviji.
Tine Hribar in NIko Grafenauer.
Boris A. Novak.
Driton Selmani in Dimitrij Rupel.

Prvi dan festivala, 15. maja, smo videli otvoritev likovne razstave kosovskega umetnika Dritona Selmanija, začetek knjižnega sejma, pripovedovanje pravljic Nine Milavec, nastop Britanske mednarodne šole v Ljubljani, otvoritev festivala z umetniškim programom in govorci, predstavitev knjižnih novosti Slovenske matice ob njeni 155-letnici, pogovor s Stanko Klakočer in predstavitev nove knjižice za otroke, pripovedovanje Bojane Vajt, predstavitev Osnovne šole Valentina Vodnika pod mentorstvom Vide Kraljič Kržič, plesni nastop baletne šole Pirueta, predstavitev Čebelje poti ter pogovor članov Nove revije Nika Grafenauerja, Borisa A. Novaka in Dimitrija Rupla.

Driton Selmani: Hlačnici, ki se stekata v en čevelj, razstavljeni v prostorih Društva slovenskih pisateljev.

Meditativno petje in branje Jana Krmelja v Pravoslavni cerkvi sv. Cirila in Metoda.

Gabriela Babnik v Pravoslavni cerkvi sv. Cirila in Metoda.

Muanis Sinanović v Pravoslavni cerkvi sv. Cirila in Metoda.

Drugi dan festivala, v četrtek 16. maja, je Maša Budič pripovedovala pravljice pri Pravoslavni cerkvi, na odru pred Moderno galerijo je dr. Barbara Bajd predstavljala naravoslovno problematiko v sodelovanju z založbo Hart, na Društvu slovenskih pisateljev je Katja Gorečan otroke uvajala v gledališče senc, Hana Ostan Ožbolt je imela pogovor z likovnim umetnikom Dritonom Selmanijem, v Pravoslavni cerkvi je bral Jan Krmelj, društvo ŠKUC je predstavilo Majo Miloševič in Milana Šelja, avtorji esejev v knjigi Prostori, ki jih zapuščamo so spregovorili na odru pred Moderno galerijo, pogovor pa je prenašal tudi Radio Slovenija program ARS, pred Narodno galerijo je potekala delavnica izdelovanja knjižnih naslovnic, kot babica je pripovedovala Ivanka Učakar, sledil je performans Janne Teller v sodelovanju s Pripovedovalskim varietejem in festivalom angažirane literature, nastop baletne šole Pirueta in Francoske mednarodne šole v Ljubljani, s francoskima avtorjema Frédéricom Fortejem in Albane Gellé se je pogovarjala Barbara Pogačnik, Svetlana Slapšak pa je vodila pogovor o balkanskem nadrealizmu z Adiso Bašić in Lejlo Kalamujić.

Katja Gorečan je vodila gledališče senc za otroke.

Lejla Kalamujić.
Adisa Bašić.
Boštjan Narat.
Frédéric Forte, Barbara Pogačnik in Albane Gellé.

Tretji festivalski dan, petek 17, maja je s pripovedovanjem pravljic za dobro jutro začela
Ana Duša, na odprtem odru si nastopili Tom Veber, Veronika Razpotnik in Anamarija Krassnig, Katja Gorečan je otrokom ponovno predstavljala gledališče senc, pred Moderno galerijo so brali mladi avtorji, Ana Duša je moderirala pogovor Od kod prihajamo, kam gremo, kot babica je pripovedovala Breda Podbrežnik, o tem, ali bodo mladi rešili svet, so se pogovarjali Aiko Zakrajšek, Filip Muki Dobranić in Boštjan Narat, Andraž Rožman in Mohamed Abdul Munem sta predstavila knjigo Trije spomini – med Hajfo, Alepom in Ljubljano, pogovor z Dimitrijem Ruplom je vodil Miklavž Komelj, dan pa je zaključul ženski pevski zbor Kombinat z nastopom pred Moderno galerijo.

Mohamed Abdul Munem je spregovoril o knjigi Trije spomini – Med Hajfo, Alepom in Ljubljano.

Andraž Rožman je povedal, kako sta z Mohamedom Abdulom Munemom skupaj ustvarila knjigo Trije spomini – Med Hajfo, Alepom in Ljubljano.

Z Dimitrijem Ruplom se je pogovarjal Miklavž Komelj.

Pred Moderno galerijo je zapel ženski pevski zbor Kombinat.

Zadnji festivalski dan, 18, maja se je z otroki pogovarjala pisateljica Ida Mlakar, slovenski ilustratorji, založniki in ZDSLU so pripravili dražbo ilustracij, ko jo je moderiral Matjaž Javšnik, pred Moderno galerijo so se predstavili Nigella Lawson in igralci iz predstave Starci, pogovor z njimi je moderirala Ana Duša, nagrado kritiško sito so podelili Jerneju Županiču, brali so nominiranci festivala mlade literature Urška, založba ZRC je predstavila knjigo Videni, zvečer pa je Svetlana Slapšak vodila pogovor s Karpom Godino, Sašo Ćirićem, Nebojšo Pop – Tasićem in Goran Injacem.

 

Svetlana Slapšak med moderiranjem pogovora.
Saša Čirić.
Goran Injac.
Nebojša Pop - Tasić.
Karpo Godina.

   

Fotografije in posnetki Kristina Bursać, Tina Popovič, Martina Magdič, Nataša Čebular in Igor Divjak.

   

  

   

VŠEČKAJTE, KOMENTIRAJTE ALI DELITE PRISPEVEK TUDI V VRABČEVEM FB OKVIRJU:

   

    

O avtorju / avtorici
Prva zasnova organiziranega delovanja slovenskih pisateljev sega nazaj v leto 1872, od leta 1968 pa se slovenski pisatelji povezujejo v društvo s sedanjim imenom. Društvo slovenskih pisateljev se zavzema za ustvarjalno svobodo, čim boljši položaj slovenske knjige in uveljavljanje slovenskih pisateljev ter vključuje v svojo dejavnost ustvarjalce s celotnega slovenskega kulturnega prostora.